top of page

Γιορτή 25ης Μαρτίου 2023
" Θαυμάζω τες γυναίκες μας!"

"Θαυμάζω τες γυναίκες μας", γράφει ο ποιητής. Είναι οι Ελληνίδες γυναίκες άξιες θαυμασμού; Τι χαρακτήρα έχει ο αγώνας τους; Η γυναίκα αιμοδοτεί τον αγώνα, ζωοδοτώντας το φρόνημα, εμψυχώνοντας, έχοντας η ίδια ακλόνητο θάρρος και πίστη αδιάπτωτη. Στέκεται και κρατά τις Θερμοπύλες! Για μια μάνα η θυσία, από μια μάνα η θυσία. Οι γυναίκες σε όλη την ελληνική επικράτεια, στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, βοήθησαν ενεργά στην ελληνική επανάσταση του 1821, τόσο στα μετόπισθεν, όσο και στα πεδία των μαχών. Υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες ακόμα και για γυναίκες που ντύνονταν με αντρικά ρούχα και συμμετείχαν πολεμώντας στις μάχες. Σουλιώτισσες, Ναουσαίες, Μακεδονίτισσες και Μεσολογγίτισσες, Μανιάτισσες και άλλες πολλές ακόμα, κάποιες γνωστές με τ' όνομα, κι άλλες ανώνυμες κι αφανείς. 

Η γιορτή μας αποτέλεσε ένα μνημόσυνο όλων αυτών των ηρωίδων, των παθιασμένων γυναικών που με αυταπάρνηση και τόλμη επιδόθηκαν στον αγώνα παλεύοντας η καθεμία από το δικό της μετερίζι. 

Γιορτή αφιερωμένη στους τρεις Ιεράρχες
Ιανουάριος 2023

Στα πλαίσια της γιορτής των Τριών Ιεραρχών του Γυμνασίου μας, μαθήτριες της Α τάξης παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Επίσης, οι μαθητές μας έψαλλαν το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών, ενώ τραγούδησαν ένα παραδοσιακό τραγούδι του Αγίου Βασιλείου από την Αφησιά της Προποντίδας και ένα τραγούδι που διασκεύασαν οι ίδιοι, αφιερωμένο στους διδάσκοντες του Γυμνασίου.
Οι Καππαδόκες Πατέρες έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην ανάπτυξη  της Θεολογίας. Είναι στην ουσία οι θεμελιωτές του ορθόδοξου δόγματος και της αποκρυστάλλωσης της αυθεντικής διδασκαλίας της Εκκλησίας  μας. Τους τιμούμε, τους γιορτάζουμε και τους ευχαριστούμε που έγιναν  προστάτες μας και καθοδηγητές των δασκάλων μας. Ήταν επίσκοποι που ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους  φτωχούς συνανθρώπους τους και τους δυστυχισμένους. Ήταν μορφωμένοι και έγραψαν σπουδαία βιβλία. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη Σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο κόσμος τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε.

ΤΡΕΙΣ-ΙΕΡΑΡΧΕΣ.jpg
image_edited.jpg

Γιορτή
Χριστουγέννων 2022

Στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης εορτής του γυμνασίου μας, οι μαθητές της B’ τάξης παρουσίασαν διασκευή της θεατρικής παράστασης «Τα πτερόεντα δώρα» του «κοσμοκαλόγερου» της πεζογραφίας, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στο σύντομο αυτό διήγημα ένας άγγελος να κατεβαίνει εξ ουρανού για να φέρει τα δώρα του.
«Ξένος του κόσμου και της σαρκός, κατήλθε την παραμονήν από τα ύψη. Έφερε δώρα από τα άνω βασίλεια. Ήτον ο καλός άγγελος της πόλεως».
Όσα ακολουθούν στο κείμενο του 1907, δεν διαφέρουν από την πραγματικότητα του σύγχρονου βίου. Η έλλειψη της αγάπης, η αδιαφορία για τον διπλανό μας ή η φιλαργυρία είναι συμπεριφορές που -δυστυχώς- τις συναντούμε στην καθημερινότητά μας. Το κεντρικό μήνυμα παραμένει ίδιο και διαχρονικό· ο Χριστός γεννήθηκε για να μας διδάξει την αγάπη και την ελπίδα.

Γιορτή
28ης Οκτωβρίου 2022

Η φετινή μας γιορτή αποτέλεσε ένα χρονικό του ελληνοϊταλικού πολέμου του ’40· ένα χρονικό που ξεδίπλωσε στα μάτια όλων μας τις θαυμαστές εμφανίσεις της Υπερμάχου Στρατηγού μας, που ήταν πανταχού παρούσα σε κάθε φάση του αγώνα μας κατά των Ιταλών· από τον τορπιλισμό του καταδρομικού ΕΛΛΗ ως τη νίκη μας στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.
Το θεατρικό με το οποίο άνοιξε η εκδήλωση πρόβαλε τα διλήμματα, τις διαφωνίες και τις ανησυχίες του Μεταξά και των στρατιωτικών για την είσοδό μας στον πόλεμο. Μετέδωσε γλαφυρά το εορταστικό κλίμα της Τήνου προς τιμή της Μεγαλόχαρης. Ζωντάνεψε άγνωστες πτυχές του τορπιλισμού του καταδρομικού ΕΛΛΗ ξεδιπλώνοντας τις δραματικές στιγμές που βίωσε το ηρωικό πλήρωμά του. Μετέφερε τη λαϊκή οργή για το ύπουλο χτύπημα των Ιταλών του Μουσολίνι, μα και το φρόνημα αντίστασης που θέριευε εξαιτίας των ηρωικώς πεσόντων και της προσβολής στην Παναγία Μητέρα. Τα ευχάριστα διαλείμματα της χορωδίας μεταξύ των σκηνών μάς αποφόρτιζαν προς στιγμήν και παρακινούσαν όλους τους θεατές να σιγοτραγουδούν και να χειροκροτούν.
Τη σκυτάλη έλαβαν οι ομάδες παρουσίασης που πρόβαλαν κι αφηγήθηκαν μία μία τις φάσεις της Εποποιίας του ’40. Σε καθεμιά απ’ αυτές είχαν να αναφέρουν κι ένα θαυμαστό γεγονός για την Παναγία και τις επεμβάσεις της στο μέτωπο! Το χρονικό άγγιξε ακόμη περισσότερο τις καρδιές μας όταν πήρε τον λόγο η λογοτεχνική γραφίδα των μαθητών! Ιστορικά γεγονότα και φαντασία έγιναν ένα γεννώντας σκέψεις, προβληματισμούς και συγκινήσεις.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα, κι έπειτα από τις απαραίτητες ευχαριστίες, επισφράγισμα της εορταστικής εκδήλωσης αποτέλεσε το ηχηρό άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου.

Γιορτή
17ης Νοεμβρίου 2022

49 χρόνια από την 17η Νοεμβρίου του 1973 και οι μαθητές του σχολείου μας τίμησαν όσους εξεγέρθηκαν εναντίον του καθεστώτος της Χούντας με βασικό σύνθημα το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Ο φετινός εορτασμός για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου περιλάμβανε επετειακό οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθητές της χορωδίας τραγούδησαν σχετικά με το Πολυτεχνείο τραγούδια, εκφώνησαν ποιήματα και αφηγήθηκαν το χρονικό της εξέγερσης.

xxx.jpg

Γιορτή
25ης Μαρτίου 2022


" Παλαιών Πατρών Γερμανός
Ο Θεμελιωτής της Επανάστασης "

Abstract Background
bottom of page