Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη…η αρχή των ομίλων. Ομάδες παιδιών, γεμάτα ενθουσιασμό πραγματοποιούμε πρωτότυπες δραστηριότητες, ενταγμένες σε ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο θα ισχύει κάθε Πέμπτη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κατά τη διάρκεια των ομίλων, παρακολουθούμε μια δραστηριότητα της αρεσκείας μας, που οι ίδιοι έχουμε επιλέξει από τις προσφερόμενες και έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο που μας ενδιαφέρει  και να αναπτύξουμε τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές μας δεξιότητες. Οι δραστηριότητες που διατίθενται για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι οι ακόλουθες:

Εμείς & ο Κόσμος

 

Hello Bonjour Hola Hallo Ciao Merhaba Namaste Nazdar Hei Γεια σου

Θες να δοκιμάσεις γεύσεις ξωτικές; Να παίξεις παιχνίδια διαφορετικά και πρωτότυπα; Θες να μάθεις να χαιρετάς σε γλώσσες που δεν τις έχεις ξανακούσει; Θες να πετάξεις ψηφιακά και να δεις από ψηλά μνημεία και αξιοθέατα; Να χορέψεις και να τραγουδήσεις στο ρυθμό των ξένων μουσικών; Τι περιμένεις λοιπόν; Γέμισε τη βαλτσα σου με όρεξη και διάθεση και έλα να μας βρεις στον όμιλο "Εμείς και ο Κόσμος". Η λίστα των προορισμών μας είναι μεγάλη! Το διαβατήριό μας έχει αρχίσει ήδη να γεμίζει με πολλούς προορισμούς ανά τον κόσμο και οι ταξιδιωτικές μας εμπειρίες να αυξάνονται. Φτιάχνουμε σπανιόλικες βεντάλιες, χορεύουμε καστανιέτες, φτιάχνουμε τον δικό μας πύργο της Πίζας, κάνουμε ψηφιακή ξενάγηση μέσα στο Κολοσσαίο, μαγειρεύουμε ρώσικες χιονούλες, ζωγραφίζουμε το Βόρειο Σέλας, κατασκευάζουμε κινέζικα φαναράκια, παίζουμε φιλανδικά παιχνίδια και άλλα πολλά!

Πειράματα

Επειδή πολλοί μαθητές θέλουν να γίνουν μικροί επιστήμονες, ο όμιλος «Πειράματα» έχει ως σκοπό οι μαθητές να παρακολουθήσουν αλλά και να εκτελέσουν μια σειρά πειραμάτων, που θα τους προβληματίσουν, θα τους εντυπωσιάσουν και θα τους κάνουν να αγαπήσουν την επιστήμη. Tα πειράματα θα έχουν σχέση με τη θερμότητα, τον ήχο, τον μαγνητισμό, τον ηλεκτρισμό κ.α. Μπαλόνια που φουσκώνουν «από μόνα τους», ποτήρια που παράγουν ασυνήθιστούς ήχους αλλά και κόκκοι αλατιού που χορεύουν δεν είναι για μας κάτι το ασυνήθιστο, αφού έχουμε για όλα μια εξήγηση…

Δώσε παράσταση

Μέσα από αυτήν την εβδομαδιαία δραστηριότητα, οι μαθητές δημιουργούν το δικό τους θίασο και γίνονται μικροί ηθοποιοί, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι ανεβάζοντας τις δικές τους παραστάσεις. Κάθε Πέμπτη στις 12:00 ακριβώς δίνουμε το ραντεβού μας και ταξιδεύουμε παρέα ενσαρκώνοντας διαφορετικούς ρόλους ο καθένας, αλλά και συγγράφοντας νέες, φανταστικές ιστορίες. "Αυλαία και πάμε" λοιπόν!

Ο κόσμος των βιβλίων

 

Έχεις σκεφτεί ως τι άλλο θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα βιβλίο; Ως καπέλο ή μήπως ως μαξιλάρι; Αν ήσουν βιβλίο, ποιο θα επέλεγες να ήσουν; Ένα βιβλίο μπορεί σίγουρα να μας ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του σε μέρη μακρινά, να γνωρίσουμε πράγματα και μέρη που δεν ξέραμε, να βιώσουμε γνώριμες ή καινούριες καταστάσεις με τους ήρωες των σελίδων του. Μπορούμε όμως να κάνουμε και άλλα πολλά που ίσως να μην τα είχες φανταστεί. Έλα να ζωγραφίσουμε, να παίξουμε το ντόμινο των βιβλίων εντοπίζοντας κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ διαφόρων βιβλίων, να παίξουμε παντομίμα με τους τίτλους των βιβλίων, να μάθουμε την τέχνη της αφήγησης και να φτιάξουμε την ηχητική μας βιβλιοθήκη και άλλα πολλά. Ο κόσμος των βιβλίων σε περιμένει να τον ανακαλύψεις με έναν διαφορετικό τρόπο.

Φτιάξ' το μόνος σου

Έχεις διάθεση για δημιουργία; Θέλεις να φτιάχνεις μόνος σου αντικείμενα και να τα χρησιμοποιείς καθημερινά;  Αγαπάς τις χειροτεχνίες; Τότε είσαι στον σωστό όμιλο!  Χρησιμοποιώντας με ευφάνταστο τρόπο ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργούμε τις δικές μας πρωτότυπες κατασκευές, που δίνουν ξεχωριστή χαρά στη σχολική μας ζωή. Γινόμαστε δημιουργοί, εξοικειωνόμαστε με τη χρήση εργαλείων και τεχνικών, ακολουθούμε οδηγίες και συνεργαζόμαστε αρμονικά. 

​Όμιλος Αθλητισμού

Ήρθε η ώρα να αθληθούμε και να παίξουμε! Αφήστε για λίγο τα βιβλία, φορέστε τα αθλητικά σας και ελάτε με κέφι και διάθεση στον όμιλο αθλητισμού. Κάθε Πέμπτη μέσα από δημιουργικό και κινητικό παιχνίδι, σκυταλοδρομίες, αγώνες και αθλήματα αναπτύσσουμε τις κινητικές μας δεξιότητες, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και φυσικά διασκεδάζουμε! 

Ρομποτική

Έχετε δει ένα ελικόπτερο ρομπότ; Μια μύγα; Ένα όχημα; Ποτέ δεν είναι νωρίς για να ασχοληθεί κανείς με τη ρομποτική!

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας απλές μηχανές, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους ρομπότ ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν για κατασκευές και κίνηση. Έρχονται σε πρώτη επαφή με τη μηχανική και με ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες κάνουν παράλληλα τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό.

Επιτραπέζια παιχνίδια

 

Με μοναδικά μας όπλα τη θετική διάθεση και το ομαδικό μας πνεύμα ξεκίνησε το ταξίδι μας στον κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών, προσφέροντάς μας αμέτρητες στιγμές γέλιου, σκέψης και διασκέδασης. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουμε τις δεξιότητες μας, εξελίσσουμε τη δημιουργικότητα μας, οξύνουμε τον τρόπο σκέψης μας, συνεργαζόμαστε και φυσικά διασκεδάζουμε! Άλλωστε, παίζοντας ομαδικά, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της ομάδας και να μάθουμε πως, όταν ξέρω να μοιράζομαι, να περιμένω τη σειρά μου, να συνεργάζομαι και να ακολουθώ τους κανόνες, γίνομαι πραγματικός νικητής!

Σκάκι

Σκάκι

Για μας δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, είναι μία ενδιαφέρουσα στρατηγική αναμέτρηση.

Κάθε εβδομάδα περιμένουμε με αγωνία αυτή την ώρα που καθόμαστε απέναντι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα νοητική περιπέτεια.

Δίνουμα τα χέρια λοιπόν και... ξεκινάμε...

Γνωρίζουμε νέους συμπαίκτες, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, προβληματιζόμαστε, αναζητάμε το καλύτερο σχέδιο, προβλέπουμε την επόμενη κίνηση, υποχωρούμε, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, βελτιωνόμαστε συνεχώς, εξασκούμε τη χωρική μας αντίληψη, γινόμαστε πιο υπομονετικοί, ψάχνουμε νέες λύσεις, ψυχαγωγούμαστε...

Σε κάθε παρτίδα σκάκι... όλα μπορούν να συμβούν...

Το μόνο βέβαιο είναι ότι περνάμε υπέροχα παίζοντας και μαθαίνοντας!

Δημιουργική Πλέξη

Ναι καλά το καταλάβατε! Στον όμιλο "Πλέξε Πλέξε" πλέκουμε συνέχεια!!!Με τι; Με τα δάχτυλά μας! Ναι, καλά το διαβάσατε! Πλέκουμε λοιπόν με τα δάχτυλά μας ένα φανταστικό σκουφί για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Η γλώσσα των χεριών

Η νοηματική γλώσσα αποτελεί μια από τις πιο εκφραστικές γλώσσες του κόσμου, καθώς σε αυτήν τα άτομα δε χρησιμοποιούν την ομιλία, αλλά τα χέρια και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Σε αυτόν τον όμιλο, οι μαθητές μας θα ανακαλύψουν ότι η "γλώσσα των χεριών" είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα, η οποία διέπεται από συντακτικούς, γραμματικούς και σημασιολογικούς κανόνες, όπως και όλες οι άλλες γλώσσες. Τέλος, μέσω αυτού του ομίλου οι μαθητές μας θα έρθουν σε επαφή με τη διαφορετικότητα μαθαίνοντας να αποδέχονται και να σέβονται τον συνάνθρωπό τους! 

Δες τα μουσεία με άλλο μάτι

Κάποιοι είπαν ότι τα Μουσεία είναι βαρετά.  Λάθος… Εμείς είμαστε εδώ, για να σας αποδείξουμε ότι η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη, ευχάριστη περιπέτεια! Αυτό γίνεται κάθε Πέμπτη στον όμιλο «Δες τα μουσεία με άλλο μάτι».

Με εισιτήριο το χαμόγελό μας κάθε εβδομάδα επισκεπτόμαστε ένα μουσείο. Ανακαλύπτουμε τους θησαυρούς του και μαθαίνουμε ακόμα και τις πιο παράξενες ιστορίες τους. Διαβάζουμε παραμύθια για τα μουσεία, υποδυόμαστε τα αγάλματα, φτιάχνουμε τα δικά μας αγάλματα και αγγεία και μπαίνουμε μέσα σε πίνακες ζωγραφικής. Φανταζόμαστε τι μπορεί να σκέφτονται τα αγάλματα και μπαίνουμε στη θέση του γλύπτη. Το πιο διασκεδαστικό όμως είναι ότι γινόμαστε επιμελητές εκθέσεων και φτιάχνουμε το δικό μας μουσείο στον χώρο του σχολείου μας.

Αν λοιπόν, θέλετε να μάθετε και εσείς τα μυστικά των μουσείων… περάστε μια βόλτα από τον όμιλό μας!

Παίζω με τα συναισθήματα

 

" Το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι. Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς σωστά."  Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Μαθαίνουμε να βλέπουμε με τα μάτια της καρδιάς! Παἰζουμε με τους χαρακτήρες της ταινίας "Τα μυαλά που κουβαλάς" και μιλάμε για τη χαρά, τον φόβο, την αηδία, τη λύπη και τον θυμό. Καταλαβαίνουμε πού μας χρησιμεύει το κάθε συναίσθημα και βρίσκουμε τρόπους να το δείξουμε στους άλλους.