Εκπαιδευτήρια Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βριλησσίων

Βρεφονηπιακός Σταθμός  |  Νηπιαγωγείο  |  Δημοτικό Σχολείο  |  Γυμνάσιο

2018-2019

Δ' Τάξη

Επίσκεψη στον βιωματικό χώρο «Κηποπαιδεία»

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στην επίσκεψή μας στον βιωματικό χώρο «Κηποπαιδεία» στην Παλλήνη μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε γίναμε αφορμή να βρέξει πολλές, καλές και πρωτότυπες ιδέες! Αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη να σκεφτεί και να δημιουργήσει. Χρησιμοποιήσαμε αντικείμενα της καθημερινότητάς μας με τρόπο που ποτέ νωρίτερα δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαμε, προτείναμε λύσεις σε υποθετικά σενάρια και κάναμε τις δικές μας προτάσεις για να αλλάξουμε τον κόσμο. Στο τέλος είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ελεύθερο παιχνίδι στη φύση. Χαθήκαμε μέσα σ’ ένα λαβύρινθο από φυτά, μπήκαμε σ’ ένα ινδιάνικο χωριό, ανεβήκαμε στο πειρατικό καράβι, σκαρφαλώσαμε σε ένα γιγάντιο σκουλήκι από λάστιχα και άλλα πολλά. Αυτή η επίσκεψη ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμάς που ήρθε να πλαισιώσει βιωματικά την προσπάθειά μας να παράγουμε ιδέες και να σκεφτόμαστε δημιουργικά.

Δ' Τάξη

Μια ημέρα στην Αρχαία Ελλάδα

Η Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου έφτασε! Ανυπομονούσαμε για τη δεύτερη εκπαιδευτική μας επίσκεψη! Αυτή τη φορά δεν κάναμε μόνο ένα ταξίδι στο χώρο αλλά και ένα ταξίδι στον χρόνο. Επισκεφτήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τον εκπαιδευτικό χώρο της δρω, όπου μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ως πολίτες στην αρχαία Αθήνα. Αρχικά μπήκαμε κυριολεκτικά στα ρούχα των αρχαίων Αθηναίων δοκιμάζοντας τα καθημερινά και τα επίσημα ενδύματά τους. Συνεχίσαμε αυτή την ιστορική περιπλάνηση εισερχόμενοι σ’ ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι του 5ου αι. π.Χ. όπου σφυρηλατήσαμε χαλκό πάνω σε ανάγλυφες παραστάσεις, χαράξαμε μοτίβα, σχεδιάσαμε και ζωγραφίσαμε αγγεία. Όντας οι ίδιοι μαθητές δεν θα μπορούσαμε να μην αναρωτηθούμε πόσο διαφορετικό να ήταν το σχολείο για τα παιδιά της ηλικίας μας στην αρχαία Αθήνα. Έτσι, μπορέσαμε και πήραμε στα χέρια μας πινάκιο και γραφίδα και προσπαθήσαμε να γράψουμε.  Η αρχαία ιστορία νιώσαμε να ζωντανεύει ακόμα περισσότερο μπροστά στα μάτια μας όταν μπήκαμε στην αίθουσα της αρχαίας αγοράς όπου μπαίνοντας πίσω από τους στημένους πάγκους κάναμε τις συναλλαγές μας σαν πραγματικοί έμποροι της αρχαιότητας ζυγίζοντας και πουλώντας προϊόντα χρησιμοποιώντας μέτρα και σταθμά της εποχής. Φυσικά αναλογιζόμενος κανείς τη ζωή στην αρχαία Αθήνα αυτόματα έρχονται στον νου του έννοιες όπως αυτές της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Τις έννοιες αυτές εμείς τις βιώσαμε όταν αναπαραστήσαμε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τις διαδικασίες της Εκκλησίας του Δήμου συζητώντας, επιχειρηματολογώντας και ψηφίζοντας.  Αυτή η επίσκεψη ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμάς που ήρθε να πλαισιώσει βιωματικά όσα ήδη είχαμε διαβάσει και μάθει για τη ζωή στην αρχαία Αθήνα.

Δ' Τάξη

Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Τετάρτη 16 Ιανουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για εμάς, καθώς επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης! Σε αυτή την εκπαιδευτική μας επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα αριστουργηματικά εκθέματα και να μελετήσουμε την πλούσια και μακραίωνη ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Άνθρωποι και πολιτισμικά στοιχεία αναβίωσαν μπροστά στα μάτια μας και κάθε έκθεμα είχε και μια διαφορετική ιστορία να μας πει! Μάλιστα, με εφόδιο τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας, σκεφτήκαμε και αποτυπώσαμε στο χαρτί πώς πιστεύουμε ότι θα μοιάζει στο μέλλον η Ακρόπολη! Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η επίσκεψη στην αίθουσα του Παρθενώνα, στην οποία είδαμε από κοντά το γλυπτό διάκοσμο του ναού και συζητήσαμε τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν. Αυτή η επίσκεψη σίγουρα υπήρξε για εμάς μια εποικοδομητική εμπειρία γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού.

Δ' Τάξη

Εισαγωγή στην εκπαιδευτική ρομποτική

Η Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έφτασε! Όλοι ανυπομονούσαμε να επισκεφτούμε τον βιωματικό χώρο του «Stem education» στην Αγία Παρασκευή για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στην εκπαιδευτική ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch». Σε αυτή την εκπαιδευτική μας επίσκεψη γίναμε πραγματικοί μηχανικοί, καθώς είχαμε την ευκαιρία να κατασκευάσουμε ένα ρομποτικό μοντέλο! Μάλιστα, ως γνήσιοι επιστήμονες χρησιμοποιήσαμε και τους κατάλληλους κώδικες και έτσι αποκτήσαμε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της αλγοριθμικής σκέψης και του ψηφιακού περιβάλλοντος.  Φυσικά, όμως, όλη αυτή η διαδικασία δεν έγινε ατομικά. Ήταν προϊόν ομαδικής εργασίας, καθώς οι μαθητές έδρασαν συλλογικά προκειμένου να επιτύχουν τη ρομποτική τους κατασκευή. Αυτή η επίσκεψη σίγουρα υπήρξε για εμάς μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία κατάκτησης γνώσεων αλλά και ανάπτυξης της εφευρετικότητάς μας.