Τριήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη

Καλάβρυτα 2019

Τηρώντας την υπόσχεση που δώσαμε πέρυσι στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα, σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου ανταμώνουμε ξανά για την τριήμερη πλέον εκδρομή μας στα Καλάβρυτα. Η χαρά είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπά μας και τα πειράγματα μέσα στο λεωφορείο δεν αργούν να ξεκινήσουν.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στον οδοντωτό με τα χαρούμενα και δυνατά τραγούδια  να μας ανεβάζουν τη διάθεση κατά τη βροχερή διαδρομή μας στο υπέροχο φυσικό τοπίο μέχρι τα Καλάβρυτα. 

Εκεί, τη χαρωπή μας διάθεση διαδέχεται το δέος και η συγκίνηση καθώς στο Μουσείο Ολοκαυτώματος ακολουθούμε τα βήματα των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών και εκπλησσόμαστε από τις τελευταίες δραματικές τους στιγμές, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.

Μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο είναι ώρα για γεύμα και ξεκούραση, απαραίτητα πριν τη βραδινή μας περιήγηση στην πόλη, με την οποία κλείνει και η πρώτη μας μέρα στα Καλάβρυτα.

Μετά από ένα καλό πρωινό, η δεύτερη μέρα μας ξεκινά με επίσκεψη στην Ι. Μ. Αγίας Λαύρας. Κάθε γωνιά του μοναστηριού είναι συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821! Όλοι μας μένουμε εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο των ιστορικών κειμηλίων με σπουδαιότερο όλων το λάβαρο του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Εκτός όμως από τα ιστορικά μνημεία έρχεται η στιγμή να απολαύσουμε και το φυσικό κάλλος της περιοχής περιηγούμενοι στο Σπήλαιο των Λιμνών. Ο πρωτόγνωρος και επιβλητικός πλούτος του σπηλαίου μαγνητίζει τα βλέμματά μας και  προκαλεί τα ποικίλα σχόλια και επιφωνήματά μας.

Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από το σπήλαιο για το προγραμματισμένο γεύμα μας, έκπληκτοι βλέπουμε ότι το λεωφορείο αντί να κατηφορίζει ανηφορίζει προς τα χιονισμένα τοπία του βουνού! Ο σύντομος χιονοπόλεμος που ακολούθησε είναι μια έκπληξη που κανείς μας δεν περίμενε!

Κι ενώ όλο το πρωί ήταν αφιερωμένο στην ιστορία, τη φυσική ομορφιά και το παιχνίδι, το απόγευμά μας είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Όλοι βάζουμε τα καλά μας για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Καλαβρύτων. Ο π. Σπυρίδων τελεί την ακολουθία, ενώ πολλοί από μας βοηθούν στο ιερό.

Η τρίτη και τελευταία μας μέρα στα Καλάβρυτα ξεκινά με επίσκεψη στο Μέγα Σπήλαιο. Από μακριά η πρώτη εντύπωση είναι εξαιρετική. H μεγαλοπρέπειά του μας υποβάλλει. Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα περίτεχνα εκκλησιαστικά κειμήλια και φυσικά τη σεπτή εικόνα της Παναγίας με τη θαυμαστή ιστορία της.

Κερδίζοντας εικόνες και ανταλλάσσοντας προβληματισμούς τόσο μεταξύ μας όσο και με πατέρες της μονής, αναχωρούμε για να τακτοποιήσουμε μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα που αφήσαμε λόγω της βροχερής πρώτης μέρας... την επίσκεψή μας στο λόφο της εκτελέσεως των Καλαβρυτινών.

Στη συνέχεια γευματίζουμε για τελευταία φορά στα Καλάβρυτα και μετά από λίγη ξεκούραση ξεκινάμε για τον καθιερωμένο πλέον ποδοσφαιρικό αγώνα πριν το τέλος των εκδρομών.

Αναψοκοκκινισμένοι από το παιχνίδι παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής συζητώντας, παίζοντας, τραγουδώντας, αναπολώντας...      

Είναι 26 Απριλίου και η πολυαναμενόμενη διήμερη εκδρομή μας στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα είναι γεγονός. Η αναχώρησή μας γίνεται πολύ πρωί. Ωστόσο η διάθεσή μας είναι ακμαία και τη διαδρομή μας συνοδεύουν γέλια, τραγούδια και σχέδια για την εκδρομή.

Πρώτος μας σταθμός η Ι. Μ. Κερνίτσης λίγο έξω από τη Βυτίνα. Οι μοναχές μιας από τις αρχαιότερες μονές της Αρκαδίας μάς καλωσορίζουν. Τα αυτιά μας ακούν με προσοχή το ιστορικό της μονής, ενώ τα μάτια μας κοιτούν με δέος τις παλαιές αγιογραφίες, το τέμπλο, την αρχιτεκτονική και το μικρό σπήλαιο κάτωθεν της μονής που λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Η ξαφνική μπόρα που ακολουθεί μάς ξαφνιάζει, όμως δεν μας πτοεί. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το απόγευμα ο καιρός θα καλυτερεύσει.

Και όντως έτσι γίνεται! Η απογευματινή ξαστεριά μάς δίνει την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην πόλη της Βυτίνας, να γνωρίσουμε τα δρομάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, να απολαύσουμε το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει και να γευτούμε τους μεζέδες της.

Στο τέλος μιας γεμάτης και δημιουργικής ημέρας η ενέργειά μας είναι αμείωτη με διάθεση για επιτραπέζια, κουβέντες και πειράγματα.

Η δεύτερη μέρα μας ξεκινά με εξόρμηση στη Δημητσάνα. Πρώτη στάση μας το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που πραγματικά προσηλώνει την όραση, την ακοή και την αφή μας ταξιδεύοντάς μας πίσω στον χρόνο και στους υδροκίνητους μηχανισμούς για την παρασκευή πολλών βασικών προϊόντων και ιδιαίτερα του μπαρουτιού, το οποίο η Δημητσάνα παρείχε σε όλη την επαναστατημένη Ελλάδα του 1821.

Τη γνωριμία με τους μηχανισμούς παρασκευής του μπαρουτιού διαδέχεται η επίσκεψη στην οικία του ανθρώπου που άναψε το μπαρούτι της λευτεριάς στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως αγ. Γρηγορίου Ε΄. Στην οικία του, που σήμερα λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια αλλά και προσωπικά αντικείμενα του αγίου μαθαίνοντας την ιστορία τους και τον ρόλο τους στην εθνεγερσία του 1821.

Ψάλλοντας το απολυτίκιο του αγίου στο ναΰδριο εντός της οικίας του, την αποχαιρετούμε για να επισκεφθούμε στη συνέχεια το λαογραφικό μουσείο, όπου εξοικειωνόμαστε με τη χρήση της βιβλιοθήκης του και μεταξύ άλλων βλέπουμε από κοντά κειμήλια όπως τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού και τη σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα.

Μετά από ένα πρωινό γεμάτο από εμπειρίες και γνώσεις ακολουθεί το μεσημεριανό μας γεύμα, απαραίτητο πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα. Κι ενώ μετά το τέλος του έχουμε την εντύπωση πως αναχωρούμε για το σχολείο μας, μία έκπληξη μάς περιμένει! Το λεωφορείο δεν παίρνει τον δρόμο του γυρισμού αλλά τον δρόμο για τα γηπεδάκια ποδοσφαίρου της Βυτίνας. Το αναπάντεχο της έκπληξης μάς γεμίζει με περισσότερη όρεξη για παιχνίδι!

Διήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη

Βυτίνα & Δημητσάνα 2018

Μετά από ένα αμφίρροπο ματς έρχεται η στιγμή να αποχαιρετήσουμε τη Βυτίνα και τη Δημητσάνα. Παρ’ όλη την κούραση οι φωνές, τα τραγούδια, τα γέλια, τα πειράγματα δεν σταματούν λεπτό μέχρι που έρχεται η στιγμή της σκέψης, της αλήθειας και της περισυλλογής... Όλοι, μικροί και μεγάλοι, περνούμε απ’ το μικρόφωνο για να εκφράσουμε τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά μας για όσα ζήσαμε αυτές τις δύο μέρες ανανεώνοντας τη συνάντησή μας για τον ίδιο σκοπό την επόμενη χρονιά σε μια —γιατί όχι— τριήμερη εκδρομή!