Είναι 10:00 το πρωί και το προσωπικό του Επιγραφικού Μουσείου μας καλωσορίζει στην αίθουσα προβολών. Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων ακολουθούμε τα ίχνη των πρώτων γραπτών μνημείων της ανθρωπότητας, ταξιδεύουμε στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολής, ανακαλούμε τις γνώσεις μας για τα ελληνικά αλφάβητα και ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της γραφής.

Κι ενώ οι νέες γνώσεις διεγείρουν το ενδιαφέρον μας και προκαλούν τις απορίες μας, το ταξίδι στον χρόνο ζωντανεύει με την περιήγησή μας στη συλλογή αρχαίων επιγραφών. Όλοι μαζί δοκιμάζουμε όχι μόνο να αναγνώσουμε και να ψηλαφίσουμε τα ενεπίγραφα λίθινα μνημεία, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα αρχαία ελληνικά αλφάβητα για να γράψουμε τις δικές μας επιγραφές!

Ύστερα από όλα αυτά η επίσκεψή μας τελειώνει και αποχαιρετούμε το Επιγραφικό Μουσείο με το χαμόγελο αποτυπωμένο στα πρόσωπά μας! Όλοι συμφωνούμε πως από δω και στο εξής δεν πρόκειται να προσπεράσουμε ξανά αδιάφορα τις αρχαίες επιγραφές στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας!

Πέμπτη 14/02/2019

Επίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο

Πέμπτη 10/01/2019

Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ένα χειμωνιάτικο πρωινό βρίσκουμε καταφύγιο στον πολύ φιλόξενο χώρο του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά. Στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας του Μουσείου, με τη βοήθεια εξειδικευμένων βιο-επιστημόνων, μαθαίνουμε περί της σημασίας του θαλάσσιου πλούτου και με χρήση του εξοπλισμού του Εργαστηρίου, μελετούμε δείγματα οργανισμών των ελληνικών θαλασσών, όπως σπάνια όστρακα και κογχύλια. 

Στη συνέχεια, περιηγούμαστε στις θαυμαστές εκθέσεις Βοτανικής και Ζωολογίας του Μουσείου: την αίθουσα της Ορνιθολογίας κοσμεί μια μεγάλη προθήκη μήκους 22μ. όπου είναι τοποθετημένα ταριχευμένα δείγματα από 180 είδη πουλιών που φωλιάζουν στoυς ελληνικούς βιοτόπους, ενώ στην αίθουσα της Ζωολογίας βρίσκεται το ακριβές αντίγραφο σκελετού ενός δεινοσαύρου, του Τρικεράτοπα, μήκους 7,16μ., του οποίου το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ν. Υόρκης.

Η επίσκεψή μας στο Μουσείου Γουλανδρή μας αφήνει τόσο αισθήματα χαράς και θαυμασμού για την ομορφιά της φύσεως, όσο και το αίσθημα της ευθύνης για την προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου της χώρας μας και τη συνέχιση του θαύματος της ζωής!

 

(Εις μνήμην της πολύτιμης και πολυτίμητης Κας Νίκης Γουλανδρή)    
 

Τρίτη 11/12/2018

Επίσκεψη στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος

Είναι Τρίτη, αρχές Δεκέμβρη. Στους διαδρόμους και στο προαύλιο ήδη από νωρίς, κάτι διαφορετικό παρατηρείς… Δεν ακούγονται συζητήσεις για ασκήσεις, εκθέσεις, διάβασμα και διαγωνίσματα σήμερα… Σε λίγο το κουδούνι καλεί όλους τους μαθητές, αφού ολοκληρώσουν την πρωινή προσευχή, να επιβιβαστούν στο πούλμαν που θα μας οδηγήσει στην αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος». Χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, οι υπεύθυνοι του χώρου, μας καλωσορίζουν και μας οδηγούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για τις πρώτες πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής του σπουδαιότερου για τον άνθρωπο αγαθού, του ψωμιού. Με την απαραίτητη στολή εργασίας, προχωρήσαμε στο χώρο παραγωγής. Ήρθαμε σε επαφή με τις πρώτες ύλες για την δημιουργία ψωμιού, ξεναγηθήκαμε σε όλους τους τομείς παραγωγής και παρακολουθήσαμε όλα τα στάδιά της, από το μηδέν μέχρι τη στιγμή που φεύγει το προϊόν από το εργοστάσιο. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε, ως επίδοξοι γευσιγνώστες το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας. Έτσι χορτάτοι από γνώσεις, και όχι μόνο… πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο μας!