Επίσκεψη Μουσείο Νεότερης Κεραμικής

Δευτέρα 21/10/2019

Από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας όλοι μας είχαμε κάποιες βασικές γνώσεις για τα αγγεία της αρχαϊκής εποχής. Η Νεότερη όμως Ελληνική Κεραμική ήταν για μας ένα πεδίο άγνωστο και ανεξερεύνητο.

Για τον λόγο αυτό η επίσκεψή μας στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής στο Θησείο αποτέλεσε μια ιδιαίτερη εμπειρία. Με την άφιξή μας στο μουσείο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα συστατικά του πηλού, τα είδη των νεότερων αγγείων, τη χρήση τους αλλά και τα εργαστήρια κεραμικής ανά την Ελλάδα.

Η στιγμή όμως που χειριστήκαμε χειροκίνητα τον τροχό του αγγειοπλάστη προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας διαπιστώνοντας τη δεξιοτεχνία και τον μόχθο του επαγγέλματος.

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να μας εμπνεύσουν ώστε να κατασκευάσουμε τις δικές μας πήλινες δημιουργίες!

Με αυτή λοιπόν τη δημιουργική διάθεση αποχαιρετίσαμε το μουσείο περπατώντας ανάμεσα στα αρχαία μνημεία του Θησείου ανταλλάσσοντας ιδέες και εντυπώσεις...

Από τη σχολική ημέρα Αθλητισμού δεν θα μπορούσε να λείψει το παιχνίδι! Τη θέση των μαθημάτων του προγράμματος έλαβε σήμερα ένα άλλο —εξίσου σημαντικό — μάθημα, η αθλητική παιδεία.


Επισκεπτόμενοι το Βιωματικό και Ψυχαγωγικό πάρκο “Paradise Park”, παίξαμε, γελάσαμε, ψυχαγωγηθήκαμε, απολαμβάνοντας τόσο τον συναγωνισμό όσο και την καλή παρέα.


Το σημαντικότερο όμως ήταν πως δοκιμάσαμε και νέες αθλητικές εμπειρίες. Το παιχνίδι μας δεν περιελάμβανε μόνο τα γνωστά και καθιερωμένα στο σχολείο αθλήματα, αλλά και ορισμένα από τα λιγότερο διαδεδομένα. Δοκιμάσαμε τη δύναμη και την τεχνική μας στο άθλημα της σφαίρας, εξασκηθήκαμε στη στόχευση με την τοξοβολία, μονομαχήσαμε στην ξιφασκία και τέλος συνδυάσαμε τις αθλητικές μας δεξιότητες για να αντεπεξέλθουμε τους στίβους μάχης.


Αλλά και όταν ήρθε η στιγμή της αναχώρησης δεν πτοηθήκαμε καθόλου. Τα παιχνίδια, τα γέλια, η ψυχαγωγία, ο συναγωνισμός και οι συζητήσεις για τις αθλητικές μας επιδόσεις δεν σταμάτησαν λεπτό κατά τη διάρκεια της επιστροφής.

Παρασκευή 27/9/2019

Σχολική Ημέρα Αθλητισμού

Σχολικό Έτος 2018-19

Σήμερα Δευτέρα 15/4/2019, χωρίς να μας πτοήσει ο συννεφιασμένος ουρανός, αναχωρήσαμε με ιδιαίτερη χαρά και προσμονή για τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρέα. Τι το ιδιαίτερο όμως θα μπορούσε να προσμένει κανείς από μια επίσκεψη σε έναν ενοριακό ναό;

Σκοπός μας δεν ήταν η συμμετοχή σε κάποια ιερή ακολουθία ή οι πληροφορίες για τη σπάνια αρχιτεκτονική του ναού, αλλά ο κτήτοράς του, ο μακαριστός αρχιμανδρίτης π. Σάββας Αχιλλέως, ο οποίος είναι ενταφιασμένος εντός του ιερού ναού.

Με αφορμή το αφιέρωμα του σχολείου μας στα 60 χρόνια από τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. στην Κύπρο, είχαμε την ευκαιρία να αφιερώσουμε τη μέρα μας για να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. μέσα από τη θαυμαστή και περιπετειώδη βιοτή ενός δραστήριου μέλους της, του π. Σάββα Αχιλλέως. Με έκπληξη, ευλάβεια και συγκίνηση παρακολουθήσαμε τα βήματά του από τη μύησή του στην Εθνική Οργάνωση μέχρι τη χειροτονία του, τη θεμελίωση του ναού και την ιερατική του πορεία.

Το κλίμα συγκίνησης διαδέχθηκαν τα ομαδικά παιχνίδια στο δάσος και τα γήπεδα έναντι του ιερού ναού συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Δευτέρα 15/4/2019

Επίσκεψη στον Άγιο Γεώργιο Καρέα

Είναι 10:00 το πρωί και το προσωπικό του Επιγραφικού Μουσείου μας καλωσορίζει στην αίθουσα προβολών. Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων ακολουθούμε τα ίχνη των πρώτων γραπτών μνημείων της ανθρωπότητας, ταξιδεύουμε στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολής, ανακαλούμε τις γνώσεις μας για τα ελληνικά αλφάβητα και ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της γραφής.

Κι ενώ οι νέες γνώσεις διεγείρουν το ενδιαφέρον μας και προκαλούν τις απορίες μας, το ταξίδι στον χρόνο ζωντανεύει με την περιήγησή μας στη συλλογή αρχαίων επιγραφών. Όλοι μαζί δοκιμάζουμε όχι μόνο να αναγνώσουμε και να ψηλαφίσουμε τα ενεπίγραφα λίθινα μνημεία, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα αρχαία ελληνικά αλφάβητα για να γράψουμε τις δικές μας επιγραφές!

Ύστερα από όλα αυτά η επίσκεψή μας τελειώνει και αποχαιρετούμε το Επιγραφικό Μουσείο με το χαμόγελο αποτυπωμένο στα πρόσωπά μας! Όλοι συμφωνούμε πως από δω και στο εξής δεν πρόκειται να προσπεράσουμε ξανά αδιάφορα τις αρχαίες επιγραφές στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας!

Πέμπτη 14/02/2019

Επίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο

Πέμπτη 10/01/2019

Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ένα χειμωνιάτικο πρωινό βρίσκουμε καταφύγιο στον πολύ φιλόξενο χώρο του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά. Στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας του Μουσείου, με τη βοήθεια εξειδικευμένων βιο-επιστημόνων, μαθαίνουμε περί της σημασίας του θαλάσσιου πλούτου και με χρήση του εξοπλισμού του Εργαστηρίου, μελετούμε δείγματα οργανισμών των ελληνικών θαλασσών, όπως σπάνια όστρακα και κογχύλια. 

Στη συνέχεια, περιηγούμαστε στις θαυμαστές εκθέσεις Βοτανικής και Ζωολογίας του Μουσείου: την αίθουσα της Ορνιθολογίας κοσμεί μια μεγάλη προθήκη μήκους 22μ. όπου είναι τοποθετημένα ταριχευμένα δείγματα από 180 είδη πουλιών που φωλιάζουν στoυς ελληνικούς βιοτόπους, ενώ στην αίθουσα της Ζωολογίας βρίσκεται το ακριβές αντίγραφο σκελετού ενός δεινοσαύρου, του Τρικεράτοπα, μήκους 7,16μ., του οποίου το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ν. Υόρκης.

Η επίσκεψή μας στο Μουσείου Γουλανδρή μας αφήνει τόσο αισθήματα χαράς και θαυμασμού για την ομορφιά της φύσεως, όσο και το αίσθημα της ευθύνης για την προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου της χώρας μας και τη συνέχιση του θαύματος της ζωής!

 

(Εις μνήμην της πολύτιμης και πολυτίμητης Κας Νίκης Γουλανδρή)    
 

Τρίτη 11/12/2018

Επίσκεψη στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος

Είναι Τρίτη, αρχές Δεκέμβρη. Στους διαδρόμους και στο προαύλιο ήδη από νωρίς, κάτι διαφορετικό παρατηρείς… Δεν ακούγονται συζητήσεις για ασκήσεις, εκθέσεις, διάβασμα και διαγωνίσματα σήμερα… Σε λίγο το κουδούνι καλεί όλους τους μαθητές, αφού ολοκληρώσουν την πρωινή προσευχή, να επιβιβαστούν στο πούλμαν που θα μας οδηγήσει στην αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος». Χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, οι υπεύθυνοι του χώρου, μας καλωσορίζουν και μας οδηγούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για τις πρώτες πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής του σπουδαιότερου για τον άνθρωπο αγαθού, του ψωμιού. Με την απαραίτητη στολή εργασίας, προχωρήσαμε στο χώρο παραγωγής. Ήρθαμε σε επαφή με τις πρώτες ύλες για την δημιουργία ψωμιού, ξεναγηθήκαμε σε όλους τους τομείς παραγωγής και παρακολουθήσαμε όλα τα στάδιά της, από το μηδέν μέχρι τη στιγμή που φεύγει το προϊόν από το εργοστάσιο. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε, ως επίδοξοι γευσιγνώστες το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας. Έτσι χορτάτοι από γνώσεις, και όχι μόνο… πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο μας!

Παρασκευή 9/11/2018

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η σημερινή μας επίσκεψη μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια από τις πιο μεγαλειώδεις στιγμές της Βυζαντινής Ιστορίας, την κατασκευή της Αγίας Σοφίας. Πλοηγός μας στην ιστορική αυτή περιήγηση ήταν η προβολή εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας».

Ο ναός ζωντάνεψε όχι μόνο γιατί τον είδαμε να οικοδομείται μπροστά στα μάτια μας μεγαλοπρεπής και περίτεχνα διακοσμημένος, αλλά και γιατί ζήσαμε ορισμένες από τις πιο ένδοξες στιγμές του. Οι ερωτήσεις που παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια της περιήγησης μάς έκαναν να συμμετέχουμε ακόμα ζωηρότερα και να συνδέσουμε ακόμη καλύτερα τις σχολικές μας γνώσεις με εικόνες και εμπειρίες.

Με τη φαντασία μας να έχει ξεσηκωθεί αποχωρήσαμε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κάνοντας  ένα σωρό υποθέσεις για την εικόνα και τη ζωή άλλων αρχαίων μνημείων της Αθήνας...

eik 8ghijkl_sm.gif

Τρίτη 06/11/2018

Επίσκεψη στο Μουσείο Πειραμάτων

Η «Ταξινομία» και «Συστηματική» είναι επιστημονικοί κλάδοι της Βιολογίας που αφορούν στη θεωρία και στην πρακτική της κατάταξης των ζωντανών οργανισμών σε ομάδες. Το σύστημα κατάταξης, που έχει καθιερωθεί στις μέρες μας περιλαμβάνει πέντε βασίλεια: Μονήρη, Πρώτιστα, Μύκητες, Φυτά και Ζώα.

Ως μικροί ερευνητές, με διάθεση να ανακαλύψουμε το θαυμαστό κόσμο των «πέντε βασιλείων», κατευθυνόμαστε στον πολύ φιλόξενο χώρο του Μουσείου Πειραμάτων στην Καισαριανή. Στο Εργαστήριο Βιολογίας του Μουσείου, με τη βοήθεια εξειδικευμένων βιο-επιστημόνων, ακολουθούμε το πρόγραμμα μιας σειράς πειραμάτων που σχετίζονται με τη συγκριτική μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε «βασιλείου». Μαθαίνουμε πώς να καλλιεργούμε μικροοργανισμούς σε θρεπτικό υλικό,  να παρασκευάζουμε με χρώσεις και να παρατηρούμε αντιπροσωπευτικά δείγματα κυττάρων ζωντανών οργανισμών με τη χρήση μικροσκοπίου. Η παρατήρηση των ματιών της μύγας μέσω του στερεοσκοπίου είναι αποκαλυπτική!

Αποχαιρετώντας το πολύ φιλόξενο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία του μικρόκοσμου, όπως και πόσο δίκιο είχε ο ποιητής μας όταν έγραφε:

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!»

bio3.jpg
μικροκοπική παρατήρηση.jpg