Above the Clouds

1821 - 2021,

200 χρόνια από την Επανάσταση

Να ξαναειπωθείς ελεύτερη πατρίδα!

Μακρυγιάννης 

Σχολικό Έτος 2019-2020
Η τελευταία πράξη της χρονιάς 

Αγαπητοί,

Η παρουσίαση που βλέπετε είναι η τελευταία πράξη της χρονιάς 2019-2020!

Ο Θεός να ευλογεί τα παιδιά!

Είναι εξαίρετα!

Η χρονιά μας ήταν χρονιά δημιουργική!

Με εκτίμηση!

π. Σπυρίδων Ράπτης

Γιορτή Χριστουγέννων 2019
christmas 2019.jpg

Ένας ερευνητής παραμονές Χριστουγέννων σκαλίζει τις αναμνήσεις του από τις αποστολές του στην επαρχία τις μέρες αυτές του Δωδεκαημέρου. Πιάνει το ημερολόγιό του και αναπολεί.

Τα παιδιά ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή τα έθιμα, τα κάλαντα, τα τραγούδια της κάθε περιοχής από όπου πέρασε: Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής, Καρωτή Διδυμοτείχου, Σιταράς Γρεβενών, Πλατύ Ημαθίας, Λέρος Δωδεκανήσων, Σίφνος Κυκλάδων, Πάτμος Δωδεκανήσων, Κλαψί Ευρυτανίας και Καππαδοκικό Καρδίτσας. Μία παράσταση γεμάτη σπάνια παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από όλες τις παραπάνω περιοχές, με το ιδιαίτερο κάθε φορά τοπικό χρώμα.

 

Στην παράσταση συμμετείχε το Εργαστήρι Παραδοσιακού τραγουδιού του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνα Καρά, καθώς και οργανοπαίκτες, που συνόδευσαν τα τραγούδια, αλλά και παιδιά του σχολείου με παραδοσιακά όργανα.

Η παράσταση έκλεισε τραγουδώντας γονείς και παιδιά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Ολύμπου Καρπάθου, τα οποία διδάχθηκαν επιτόπου στους γονείς από τα ίδια τα παιδιά.

Μια μουσική παράσταση πρωτότυπη και γοητευτική, όπου κάθε τμήμα του σχολείου ζωντάνεψε την παράδοση ενός διαφορετικού χωριού και μετέδωσε στο κοινό την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων στον κάθε τόπο.

Σχολικό Έτος 2018-2019
Γιορτή Λήξης - Ιούνιος 2019
E.O.K.A_συμπ.jpg

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. στην Κύπρο η φετινή γιορτή λήξης ήταν αφιερωμένη στον αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων κατακτητών και ιδιαίτερα στη δράση του Κύπριου αγωνιστή π. Σάββα Αχιλλέως.

Στην έναρξη της γιορτής η χορωδία του σχολείου έψαλε το απολυτίκιο της Παναγίας του Κύκκου, το μοναστήρι της οποίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του αγώνα.

Το θεατρικό που ακολούθησε ήταν αφιερωμένο στον π. Σάββα Αχιλλέως. Οι θεατές είδαν να ξεδιπλώνονται μπροστά τους όλες οι πτυχές του βίου και του ήθους των Κυπρίων αγωνιστών μέσα από την ορμητικότητα της νιότης του π. Σάββα, τη φιλοπατρία, τη βαθιά πίστη στο Θεό, την εχεμύθεια, τη στρατολογική δράση, την επινοητικότητα και την τόλμη του ως ελεύθερου αγωνιστή, αλλά και την αγωνία, την καρτερία και τη συγχωρητικότητά του ως αιχμαλώτου.

Παράλληλα οι αφηγήσεις, τα τραγούδια και οι προβολές ιστορικών ντοκουμέντων που παρεμβάλλονταν μεταξύ των θεατρικών σκηνών μετέφεραν στους θεατές το κλίμα και τον παλμό της επαναστατημένης Κύπρου.

Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές χορεύοντας με καμάρι παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς ξεσήκωσαν τους θεατές. Τον ενθουσιασμό των χορών διαδέχθηκαν τα χειροκροτήματα όχι μόνο για την παρουσία των μαθητών στη γιορτή αλλά και για τα βραβεία που τους απονεμήθηκαν για το ήθος και τις επιδόσεις τους.

Εθνική Εορτή 25ης Μαρτίου
25 μαρ_19_d_edited.jpg

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2019. Ώρα 6:30 μ.μ... Το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Βριλήσσια είναι γεμάτο από γονείς και παιδιά. «Ο χαλασμός της Νάουσας», ο τίτλος της φετινής σχολικής εορτής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, και οι μαθητές μας έτοιμοι να αποδώσουν φόρο τιμής στους Μακεδόνες αγωνιστές που ύψωσαν το ανάστημά τους έναντι του Τούρκου πασά.

Η γιορτή ξεκινάει με ευχαριστίες στην Υπέρμαχο Στρατηγό της Πατρίδας μας, τιμώντας τον Ευαγγελισμό της και στη συνέχεια ζωντανεύουν σταδιακά εμπρός στα μάτια μας όλοι οι γενναίοι υπερασπιστές της Νάουσας. Ακολουθώντας τα χνάρια τους στις μάχες, στις γενναίες αποφάσεις, αλλά και στους λεβέντικους χορούς τους, θαυμάζουμε την τόλμη και τη στρατηγική τους ιδιοφυία.

Τα μουσικά διαλείμματα μας ταξιδεύουν στην ηρωική μακεδονική γη, πλημμυρίζοντάς την ψυχή μας αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και μας οδηγούν στην αποκορύφωση της εορτής, που δεν είναι άλλη από την θυσία της Νάουσας. Κυνηγημένες από το τούρκικο σπαθί, οι Μακεδόνισσες καταφεύγουν στα ψηλά βράχια της Αράπιτσας. Συγκίνηση και αγωνία επικρατεί, καθώς παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό, την απόφαση των γυναικών «να χαθούν στο μαύρο αγριονέρι» του ποταμού, παρά να ατιμαστούν. «Εδώ καινούριο Ζάλογγο, καινούριο Κακοσούλι! Ελευθερία ή θάνατος» φωνάζουν και δίνουν τα χέρια για τον τελευταίο χορό που οδηγεί στα νερά του καταρράκτη.

Με τις ευχές του π. Σπυρίδωνος για συνεχή αγώνα όλων στα χνάρια που χάραξαν οι ήρωες της Πατρίδας μας και ψάλλοντας με τιμή τον Εθνικό μας Ύμνο, κλείνει το αφιέρωμα στον Μακεδονικό Αγώνα του 1821.                    

Εθνική Εορτή 28ης Οκτωβρίου
afisa_28.jpg

Στη φετινή σχολική μας γιορτή για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 η θεατρική παράσταση των μαθητών μας με τίτλο «Κλήρος και Λαός στην Αντίσταση» ανέσυρε την άγνωστη για το ευρύ κοινό αντίσταση του νησιού της Πάρου κατά των Γερμανών κατακτητών.

Η παράσταση μάς μετέφερε στις 14/7/1944, όταν Άγγλοι στρατιώτες σε συνεργασία με κατοίκους της Πάρου προκάλεσαν δολιοφθορές στο αεροδρόμιο που έχτιζαν οι Γερμανοί στο νησί. Οι γερμανικές αρχές ως αντίποινα απαγχόνισαν τον Παριανό Νικόλαο Στέλλα και απαίτησαν από τις τοπικές αρχές του νησιού 125 Παριανούς για εκτέλεση.

Ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής (Λογγοβάρδας) γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος μετά από συμβούλιο με επιφανείς Παριανούς και την προτροπή του Γερμανού φρούραρχου Ζάσσε κάλεσε στη μονή τον διοικητή του νησιού Γκραφ φον Μπερεμπέργκ. Έπειτα από πολλές περιποιήσεις και την παρακολούθηση της Παράκλησης στην Παναγία, ο διοικητής ήταν έτοιμος να αναχωρήσει πολύ ευχαριστημένος από τη φιλοξενία. Έδωσε μάλιστα στον γέροντα Φιλόθεο το ελεύθερο να του ζητήσει όποια χάρη επιθυμούσε.

Ο γέροντας τότε του εξέφρασε αίτημα απελευθέρωσης των 125 Παριανών. Ο διοικητής αρχικά αρνήθηκε κατηγορηματικά. Όμως η επιμονή του ηγουμένου, ο οποίος ζήτησε να συμπεριληφθεί στους μελλοθάνατους, αφού δεν μπορούσε να τους γλυτώσει, έκαμψε την άρνηση του διοικητή, και οι 125 Παριανοί ελευθερώθηκαν.

Σχολική χρονιά 2017-2018
Εθνική Εορτή 25ης Μαρτίου
γυμνασιο_25_μαρτιου.jpg

Το φετινό μας αφιέρωμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 είχε τίτλο: «Σούλι: Ο φάρος της λευτεριάς». Οι μαθητές άναψαν μυστικά και πάλι τον φάρο της λευτεριάς στις καρδιές των θεατών αναπαριστώντας δύο ένδοξες στιγμές της προεπαναστατικής περιόδου.

Η πρώτη σπίθα άναψε από την περήφανη αντίσταση των Σουλιωτών στον Αλή-πασά και τη μάχη των αντρειωμένων Σουλιωτισσών στην Κιάφα.

Τους χορούς όμως και τα τραγούδια της νίκης τους διαδέχθηκαν η πίκρα και ο ξεριζωμός. Αλλά και σε αυτή τη στιγμή, στα μάτια των θεατών προβάλλει η ηρωική μορφή του Σαμουήλ, η ευχαριστία και η αγωνία της στερνής του προσευχής για συγχώρηση και κουράγιο. Ξαφνικά οι φωνές του προδότη Πήλιου Γούση τον διακόπτουν. Οι ικεσίες του Σαμουήλ και των Σουλιωτών γίνονται ολοένα θερμότερες ώσπου οι Τούρκοι εισβάλλουν, ο Σαμουήλ ανάβει το φιτίλι και ο φάρος των Σουλιωτών λάμπει για τελευταία φορά.

Τί φοβερὴ κεροδοσὰ πὄλαβε στὴ θανή του

τὸ Σούλι τὸ κακότυχο καὶ τί καπνὸ λιβάνι!

(Αρ. Βαλαωρίτης)

Εθνική Εορτή 28ης Οκτωβρίου
28η Οκτωβρίου 2017-2018(Συμπ).jpg

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου μαθητές, γονείς και καθηγητές συγκεντρώνονται στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η χαρά όλων είναι ιδιαίτερη για την πρώτη μας σχολική γιορτή με τίτλο: «Η προστασία της Παναγίας στο μέτωπο του 1940 – Η ηρωική αντίσταση του έθνους».

Οι μαθητές με το θεατρικό και τα τραγούδια τους φωτίζουν παράλληλα όλες τις όψεις της εθνικής επετείου. Από τη μία πλευρά, μπροστά στα μάτια των θεατών ζωντανεύουν οι δραματικές διπλωματικές εξελίξεις με αποκορύφωμα το «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά, αλλά και οι ηρωικές θυσίες των στρατιωτών και των νοσοκόμων γυναικών στα βουνά της Πίνδου. Από την άλλη, οι γλαφυρές αφηγήσεις αγωνιστών του ’40 και η αναπαράστασή τους από τους μαθητές ξυπνούν στις μνήμες τα σωτήρια θαύματα της Αγίας Σκέπης και Υπερμάχου Στρατηγού του έθνους.

Στο κλείσιμο της γιορτής, με έκδηλη τη συγκίνηση και την εθνική υπερηφάνεια στα πρόσωπά τους όλοι ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο.