Σχολική

Εφημερίδα

Τεύχος 1ο

Δραστηριότητες

Ένα πρωινό του περασμένου Γενάρη, μέσα στο κρύο και την παγωνιά, βρίσκουμε καταφύγιο στον πολύ φιλόξενο χώρο του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά, θεσμός για τη χώρα μας, όπου πραγματοποιούνται ποίκιλλες δράσεις και εκθέσεις  για την προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου της χώρας μας, με γνώμονα την ισόρροπη συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου.

Το πρόγραμμα «Θάλασσα-Θάλασσα», στο οποίο έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε, λαμβάνει χώρα στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας του Μουσείου και έχει ως θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Με τη βοήθεια των εξειδικευμένων βιο-επιστημόνων του Μουσείου, μας δίνεται η δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και να εργαστούμε με δείγματα της συλλογής του Μουσείου, όπως σπάνια όστρακα και κογχύλια των ελληνικών θαλασσών.

Ακολουθεί διάλογος και προβληματισμός περί της σημασίας του θαλάσσιου πλούτου καθώς και την ανάγκη προστασίας του, με έμφαση στις επιπτώσεις της ρύπανσης της θάλασσας στην βιοποικιλότητα από τα απορρίμματα και ειδικότερα τα πλαστικά αντικείμενα.

Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε από τα Εργαστήρια του Μουσείου προς τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, που αποτελείται από επιμέρους εκθέσεις Βοτανικής και Ζωολογίας (Εντομολογίας, Υδροβιολογίας, Ερπετολογίας, Ορνιθολογίας, Θηλαστικών και Παλαιοντολογίας).

Στην αίθουσα Υδροβιολογίας θαυμάζουμε την εκτεταμένη συλλογή κογχυλιών από την ελληνική θάλασσα και όλον τον κόσμο, σε εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και μορφών, καθώς και μια πλούσια συλλογή κοραλλιών και σπόγγων του βυθού.

Πέμπτη 14/02/2019