Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα

Μαρίνα Παλιάκη - Μπόκια
Εκδόσεις: Άθως Παιδικά

Ο Νικόλας μαθαίνει για το βασικό γεγονός που γιορτάζουμε κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας με απλό και χαριτωμένο τρόπο. Παρουσιάζει  στιγμές  από τη ζωή των παιδιών μέσα στο ναό και τη συμμετοχή τους στα τεκταινόμενα. Ένα βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση που θα κάνει τα παιδιά να ζήσουν πιο ουσιαστικά το νόημα των γεγονότων κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο μικρός Βενιαμίν, ένα δεκάχρονο αγόρι, θα ζήσει από κοντά το πρώτο Πάσχα. Από τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάστασή του, μέσα από τις κατασκευές και το παιχνίδι, τις φιγούρες και άλλα στοιχεία για χρωμάτισμα και επικόλληση, οι μικροί μας αναγνώστες θα ζήσουν  τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη περιπέτεια όλων των εποχών και θα γίνουν μάρτυρες
της Ανάστασης!

Το Πρώτο Πάσχα

Κατερίνα Δανδουλάκη - Χιόνη
Εκδόσεις: Άθως Παιδικά

Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή

Άννα Ιακώβου
Εκδόσεις: Άθως Παιδικά

Όλα τα παιδιά έχουν  την απορία, αν η κυρά Σαρακοστή έχει πράγματι εφτά πόδια κάτω από το φουστάνι της. Ο Λάμπης όμως, θα βρει το θάρρος να τη γνωρίσει και να ερευνήσει το μυστήριο; Ένα τρυφερό και χαριτωμένο διήγημα που φέρνει τα παιδιά σ΄ επαφή με την παράδοση της ζυμαρένιας κυρά-Σαρακοστής. Το βιβλίο συνοδεύεται από μία αφίσα της κυρά-Σαρακοστής που τα παιδιά μπορούν να αναρτήσουν στο δωμάτιο τους και από μια πρωτότυπη χειροτεχνία που καταλήγει να μετατρέπει την σαρακοστιανή αμφίεση της κυράς της ιστορίας μας σε πασχαλιάτικη... με εφτά παπούτσια φυσικά!

Τα ζώα του δάσους πληροφορούνται ότι το ξωκκλήσι του χωριού κινδυνεύει να γκρεμιστεί! Να φταίει η φθορά του χρόνου ή  οι ζημιές από την απροσεξία τους, που έβρισκαν εκεί καταφύγιο; Όμως  τα ζωάκια το μετάνιωσαν και  τώρα θέλουν να επανορθώσουν. Οι άγιες μέρες του Πάσχα πλησιάζουν! Άραγε θα βρουν κάποιον τρόπο για να δράσουν; Θα καταφέρουν να έχουν έτοιμο το ξωκκλήσι  μέχρι την Ανάσταση;  Μια χαριτωμένη πασχαλινή ιστορία με σημαντικά μηνύματα για την ζωή των παιδιών.

Πασχαλιάτικα Παιχνιδίσματα

Πηνελόπη Μωραΐτου
Εκδόσεις: Ουρανός

Ο Κωστής και η Νεφέλη μας καλούν να ζήσουμε μαζί τους το Πάσχα στο νησί που με τα κατάλευκα σπίτια, τα πολύχρωμα παράθυρα και τα φιδογυριστά δρομάκια του μοιάζει με ζωγραφιά. Το Σάββατο του Λαζάρου θα ζυμώσουμε  τα Λαζαράκια, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη θα βάψουμε τα κόκκινα αυγά και θα ζημώσουμε τσουρέκια και κουλουράκια.
Τη Μεγάλη Παρασκευή  θα στολίσουμε τον επιτάφιο με πολύχρωμα λουλούδια και το Σάββατο το βράδυ  κρατώντας τις λαμπάδες μας θα γιορτάσουμε την Ανάσταση. Ελάτε να ζήσουμε μαζί τους τις περιπέτειες τους, να ζωγραφίσουμε, να λύσουμε τις σπαζοκεφαλιές και να γιορτάσουμε μαζί τους την Ανάσταση του Χριστού.

Πάντα περήφανος ο κυρ Λαγός, όπως κι ο προ-προ-προ-παππούς του, εκείνος που την έπαθε στο τρέξιμο από τη χελώνα τα χρόνια τα παλιά, καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει ολωνών
τ΄ αυγά με τα δικά του.
Η νόνα η Χελώνα όμως, με τα δέκα της εγγόνια, κάτι του σκαρώνει...Και όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια μαζεύονται να δουν το πάθημά του!

Πάσχα στο ξωκκλήσι

Κατερίνα Μουρίκη
Εκδόσεις: Άθως Παιδικά

Το Πάσχα της νονάς χελώνας

Λότη Πέτροβιτς -
Ανδρουτσοπούλου
Εκδόσεις: Πατάκη

Η πασχαλινή περιπέτεια του Λαζαράκου στις Κυκλάδες

Ιωάννα Σκαρλάτου
Εκδόσεις: Παραμυθία

Η περιπέτεια μιας λαμπάδας

Πηνελόπη Μωραΐτου
Εκδόσεις: Σαΐτης

Σάββατο του Λαζάρου και στη Μύκονο η κυρά Δέσποινα ετοιμάζει, σύμφωνα με το έθιμο του νησιού, τα Λαζαράκια. Κατά λάθος, ένα Λαζαράκι της πέφτει σε μια κατσαρόλα που βράζει ντοματοχυμό και γίνεται κόκκινο. Εκείνο, στενοχωρημένο που οι υπόλοιποι το κοροϊδεύουν , το σκάει με τη βοήθεια μιας κανέλας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας,  και γυρνάει τις Κυκλάδες προσπαθώντας να βρει κάτι για να αποδείξει στα αδέρφια του πως στην ουσία δε διαφέρουν μεταξύ τους.   Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στις πανέμορφες Κυκλάδες και να μάθουμε τα έθιμα που έχει κάθε νησί και να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα της Ανάστασης.

Ενώ οι πασχαλίτσες µε δύο, τρεις ή τέσσερις κουκκιδίτσες περνάνε ζωή χαρισάµενη, κανείς δεν καταδέχεται να κάνει παρέα µε την πασχαλίτσα που έχει µόνο µία κουκκιδίτσα. Κανείς δεν παίζει μαζί της. Κανείς δεν της κάνει δωράκια. Κανείς δεν της λέει τα μυστικά του. Έτσι η μικρή πασχαλίτσα µε τη µία µόνο κουκκιδίτσα πετάει από δω κι από κει μόνη της. Έχει σχεδόν απελπιστεί, όταν αντικρίζει κάτι αφάνταστα υπέροχο και συναρπαστικό! Μια γοητευτική ιστορία που θα σας κάνει να παίξετε με τους αριθμούς και θα σας διασκεδάσει.

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα

Ευγένιος Τριβιζάς
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σάββατο του Λαζάρου και η βιτρίνα του παιχνιδάδικου ήταν στολισμένη με μεγάλα πλαστικά κόκκινα αβγά, χνουδωτά κουνελάκια, πολύχρωμα φαναράκια και όλων των ειδών τις πασχαλινές λαμπάδες.
Σε μια γωνιά στριμωγμένο, προβάλει δειλά το φιτιλάκι του ένα κίτρινο χλωμό κεράκι χωρίς κανένα στολίδι. Το ταπεινό αυτό μικρό κεράκι έχει ένα κρυφό πασχαλινό όνειρο. Οι εκδόσεις Σαΐτης, προσκαλούν τους μικρούς μας φίλους, να ταξιδέψουν μαζί με το μικρό πασχαλινό κεράκι και να γνωρίσουν το κρυφό του όνειρο. Όχημα για το μακρινό ταξίδι θα είναι ένα δέμα ταχυδρομικό.
Τι θα συμβεί όταν το δέμα φτάσει στους παραλήπτες του; Ανάμεσα σε τόσα παιχνίδια τι θέση μπορεί να έχει ένα κεράκι χωρίς στολίδια, με ξεθωριασμένο μάλιστα το κίτρινο χρώμα του;

Η Παιχνιδούπολη του κυρ-Μανώλη είναι το πιο όμορφο κατάστημα της γειτονιάς.
Φέτος μάλιστα, πήρε πολύχρωμα κομμάτια ύφασμα και έφτιαξε μόνος του μία κόκκινη πασχαλίτσα και ένα χρωματιστό κουνελάκι. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, ο κυρ-Μανώλης πήρε την πασχαλίτσα, την έβαλε σ' ένα πολύχρωμο κουτί, το τύλιξε και το προσέφερε στην μικρή Αντιγόνη μαζί με τη λαμπάδα που της αγόρασε η νονά της. Θα ξανασυναντηθούν άραγε πάλι οι δύο αχώριστοι φίλοι μας; Και η προσευχή της μικρής Αντιγόνης, άραγε θα φτάσει ως τον ουρανό, θα ενωθεί η οικογένεια της για να γιορτάσουν όλοι μαζί το φετινό Πάσχα;

Το Πάσχα του Πασχάλη

Μαρία Ανδρικοπούλου
Εκδόσεις: Τετράγωνο

Ο Πασχάλης είναι ένας λαγός, κάτασπρος και ζωηρός που λατρεύει τη ζωή στη φύση. Φέτος την άνοιξη όμως χάνει τελείως το κέφι του όταν οι γονείς του, του  ανακοινώνουν ότι πρέπει να μετακομίσουν στην πόλη. Θα αποκτήσει καινούργιους φίλους ή δε θα τον κάνει κανείς παρέα;  Ο Πασχάλης δυσκολεύεται πολύ να συνηθίσει την καινούργια του γειτονιά, ώσπου ανήμερα το Πάσχα, αναπάντεχα, όλα αλλάζουν σαν από θαύμα. Μια διασκεδαστική πασχαλινή ιστορία με όμορφα μηνύματα  για το πείσμα των παιδιών και τις δυσκολίες προσαρμογής σε νέο περιβάλλον.

Λίγες ώρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και μεταφερόμαστε μέχρι τη γραφική Ζάκυνθο, όπου μόλις γεννήθηκε μια μελωδική φωνούλα…
μια καμπάνα! Ενώ όλοι προσμένουν τη στιγμή που θα προσκαλεί τα παιδιά στην Εκκλησία…..εκείνη παθαίνει ωτίτιδα και μένει κουφή. Τι θα γίνει άραγε τώρα; Θα προλάβει να γίνει καλά μέχρι το βράδυ της Ανάστασης; Αλήθεια εσείς έχετε ακούσει ποτέ κουφή καμπάνα;!

Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι

Νικόλαος Βαλβαζάνης
Εκδόσεις: Άθως

Μια κουφή καμπάνα την ... Ανάσταση!

Ιωάννα Σκαρλάτου
Εκδόσεις: Έαρ

Έθιμα και ιστορίες του Πάσχα
Εκδόσεις: Μίνωας

Το Πάσχα, αποτελεί την ομορφότερη γιορτή της χριστιανοσύνης,  κάθε χρόνο γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με οδηγό μας αυτό το βιβλίο θα ταξιδέψουμε από τη Ρόδο ως τη Χαλκιδική και από τη Σύρο ως τη Λευκάδα, ώστε να αναβιώσουμε έθιμα του τόπου μας. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα γνωρίσουμε ξεχωριστά έθιμα του τόπου μας, τα πιο συγκινητικά πασχαλινά διηγήματα ενώ υπάρχουν και πασχαλινές δραστηριότητες  για να διασκεδάσουν οι μικροί μας φίλοι.

Ο ήρωας μας ήθελε να ήταν το πιο όμορφο κόκκινο και δυνατό αυγό! Ήθελε να βγει πρώτος στον διαγωνισμό στης Ανδρίτσαινας το πράσινο χωριό! Για το λόγο αυτό προσπάθησε πολύ, έτρεξε, κουράστηκε, ώσπου κατάλαβε  πως η αγάπη, η συγγνώμη κι η ταπείνωση της ψυχής σε βραβεύουν με τη λάμψη της Αναστάσιμης ζωής. Ελάτε φέτος να κάνουμε μαζί, αυτό το συναρπαστικό ταξίδι έχοντας για παρέα μας μία κουτσούνα και ένα κόκκινο αυγό!

Ένας κόκκινος Αυγούλης στην Ανάσταση

Πηνελόπη Μωραΐτου
Εκδόσεις: Σαΐτης

*Από την εκπαιδευτικό Αρετή Ζούρα*